Innoveren is van levensbelang, maar: hoeveel moet ik er in investeren, in wat voor projecten en waarom leveren de meeste daarvan zo weinig op?
Dit zijn belangrijke vragen voor vrijwel al onze klanten. Om ze te beantwoorden deden Bansi Nagji en Geof Tuff onderzoek bij FMCG-, industriële en technologiebedrijven.
ECHTE INNOVATIE ZORGT VOOR 70% VAN DE GROEI!
De onderzoekers concludeerden dat succesvolle bedrijven zo’n 70% van hun innovatiemiddelen investeren in kernactiviteiten, 20% in aanverwante gebieden en circa 10% in echt vernieuwende projecten. De verdeling van de opbrengsten daaruit was ruwweg het omgekeerde. Op de lange termijn draagt innovatie van kernactiviteiten maar zo’n 10% bij aan de incrementele groei en echte vernieuwingen zo’n 70%. Deze verdeling van innovatiemiddelen varieert echter per sector. Zo is bij FMCG-bedrijven de verhouding eerder 80/18/2 en bij middelgrote technologiebedrijven 45/40/15. Wel geven de cijfers een bruikbare richtlijn voor investeren in innovatie.
GEEN FUNNEL-AANPAK
En last but not least: een funnel-aanpak blijkt volgens de onderzoekers bij radicale innovatie niet erg succesvol. Dat leidt tot het te vroeg verwerpen van veelbelovende oplossingen. Hun advies: onderzoek bij radicale innovatie verschillende alternatieven en stel pas harde business-modellen op als er iets klaar is om in de markt een pilot mee te draaien.
Managing your innovation portfolio, Bansi Nagji en Geoff Tuff, Harvard Business review, mei 2012.
Terug naar overzicht