Wel eens meegemaakt? Je hebt een geweldig product ontwikkeld, maar in de laatste fase blijkt de overgang van ontwikkeling naar productie vol problemen. Onverwacht moet je nog allerlei aanpassingen doen. Dat kost behalve irritatie ook veel tijd en geld. Dit kan anders, ontwerp ‘first time right’ door gebruik te maken van de DfX aanpak.
‘Met de DfX-aanpak leg je de basis voor een soepele overdacht naar productie al in het begin van je project.’
Focusgebieden
DfX is een systematische benadering die ervoor zorgt dat alle kritische (product)factoren al vanaf het begin van de productontwikkeling worden meegenomen. De methode biedt praktische richtlijnen om bijvoorbeeld productie, assemblage, kosten, betrouwbaarheid en duurzaamheid al vanaf het begin in je project te integreren en valideren. Dit zorgt voor een ontwerp dat in één keer goed is en probleemloos aansluit op de productiefase.
X staat voor excellentie en wordt vervangen door de eerste letter van het focusgebied, bijvoorbeeld:
Bron: https://www.elepcb.com/blog/what-is-pcb-dfm-check/
De basis voor DfX ligt in opgedane en expliciet gemaakte kennis binnen de organisatie; in de vorm van richtlijnen, ontwerpregels en producteisen en de aanwezigheid van experts en kennisdragers. Deze kennis wordt door de projectteams toegepast in hun projecten. De kwaliteit van gedeelde kennis en de effectiviteit waarmee het wordt toegepast is hierin cruciaal.
Kennis in de organisatie
Het is belangrijk om vanaf het begin duidelijk en specifiek te zijn over de DfX-focusgebieden binnen het project – kies de gebieden die de organisatie het projectdoel ondersteunen of die cruciaal zijn voor realisatie van het projectresultaat.
Als projectmanager zorg je ervoor dat in je multidisciplinaire team de expertise beschikbaar is om de vereiste uitdagingen ook op te lossen. Raadpleeg regelmatig relevante experts, zeker bij kritische beslissingen. Zo kan je bijvoorbeeld, als je een link naar de productieketen wilt garanderen, een stakeholder van productie in je team opnemen. Betrek daarnaast ook belangrijke leverancier(s) bij het project om hun specifieke kennis en kunde mee te nemen in de ontwikkeling van het (deel)product. (Het zal niet de eerste keer zijn dat een mooi ontwerp niet of alleen met aanpassingen en hogere kosten geproduceerd kan worden).
Door geselecteerde DfX aspecten regelmatig tegen het licht te houden, het ontwerp voor elke gate te valideren en experts te betrekken bij kritische beslissingen, worden issues en risico’s al vroeg in het traject opgepakt en verholpen. Door deze structurele aanpak minimaliseer je de kans op significante aanpassingen (en daarmee vertraging en hogere kosten) in de eindfase van het project.
Kwaliteit en betrouwbaarheid
Deze methode werkt voor mij als projectmanager heel goed. Het helpt om al vroeg in het project houvast te krijgen op kritische design factoren. Daarnaast geeft het handvatten om grip te houden en sturing te geven aan het project. Hierbij is het belangrijk om de juiste stakeholders betrokken te houden bij het project en de beschikbare kennis goed te gebruiken. Daarnaast dwingt de methode organisaties om (doorlopend) kennis te vergaren en te delen.
Door deze integrale aanpak ontstaat focus in het team, wordt specifieke expertise binnen (en buiten) de organisatie benut en wordt de toepassing in het ontwerp regelmatig getoetst, waardoor issues tijdig opgepakt worden. De DfX aanpak verhoogt de kwaliteit en betrouwbaarheid van het opgeleverde product, én het project.
Wil je meer weten over hoe de DfX-aanpak werkt?
Neem contact met me op voor informatie of advies. Ik maak graag tijd om te sparren over de specifieke mogelijkheden van deze methode voor jouw organisatie.