Jurre Miedema (projectmanager) over een alternatieve oplossing voor wegwerpservies in de horeca
Vanaf 1 januari ’24 komt er een verbod op wegwerpplastic voor consumpties op locatie (bovenop de nu al geldende regel dat kunststof wegwerpproducten niet meer gratis uitgegeven mogen worden). Wegwerpproducten van alternatieve materialen zoals suikerriet, papier en bamboe mogen nog wel.
De aanscherping van de maatregelen, onderdeel van de SUP-richtlijn vanuit de EU, is bedoeld om hergebruik te stimuleren. Hoewel plastic goed hergebruikt en gerecycled kan worden, gebeurt dit nog maar weinig. Circulware komt met een alternatief: herbruikbaar en volledig recyclebaar kunststof servies met een mooie look-and-feel.
Voordelen
Ik zie veel voordelen. Het grootste is natuurlijk de winst voor het milieu. Daarbij zijn deze producten veel steviger dan de wegwerpvariant. Ze eten fijner, stapelen goed en je krijgt het makkelijker uit elkaar dan dun plastic. Het feit dat de producten er goed uitzien zal de acceptatie vergemakkelijken en versnellen.
Hoewel de initiële investering hoger is voor de aanschaf, zullen de totale kosten niet veel hoger zijn dan huidige SUP-oplossingen, aangezien elk item meer dan honderd keer kan worden hergebruikt. Bovendien zijn ze goed te recyclen.
Circulware is daarmee een mooie oplossing. Ik verwacht dat het in eerste instantie goed zal werken op festivals. Dat is een afgesloten ruimte waar je het gebruikte servies ter plekke weer kunt inzamelen en schoonmaken. Dit schoonmaken is een nieuwe factor waar horeca aanbieders aan zullen moeten wennen.
Gedrag
Bij fastfoodketens kunnen klanten tegenwoordig kiezen: een toeslag betalen op wegwerpservies of gebruik maken van een herbruikbaar servies met statiegeld. Onderzoek liet zien dat driekwart van de Nederlanders positief staat tegenover een herbruikbaar alternatief met statiegeld. Toch blijkt dit nog niet uit de praktijk. Slechts een klein percentage kiest daadwerkelijk het herbruikbare alternatief.
Dit illustreert mooi dat we technologisch veel kunnen oplossen, maar dat ingesleten gedrag moeilijk te beïnvloeden is. Toch verwacht ik dat de omslag bij ‘eten op locatie’ onder druk van de nieuwe regelgeving vrij snel gemaakt wordt en dat er steeds vaker overgegaan zal worden op herbruikbaar servies van bijvoorbeeld Circulware.
Uitdaging
De grootste uitdaging ligt bij het afhalen en bezorgen, waar de regels wat minder streng zijn. Lukt het om te zorgen dat mensen het normaal gaan vinden om plastic servies niet weg te gooien, maar hun bakjes te bewaren en weer terug te brengen op een daarvoor bestemde locatie? Ik vind het lastig te voorspellen. Ook hier geldt dat technologisch veel opgelost kan worden, maar het hangt van meerdere factoren af of het ook voor deze toepassing een succes kan worden.