Laurien Wolfswinkel (senior projectmanager) over een warmte absorberend gevelsysteem
Deze thermische gevelpanelen benutten de warmte van het zonlicht voor het verwarmen van water en ruimtes in woningen. Een heel direct gebruik van de zonnewarmte. Aangezien tweederde van de energievraag in huizen nodig is voor verwarming, vind ik dit een hele slimme oplossing. En het is niet alleen voor nieuwbouw. Ook bestaande woningen en gebouwen kun je op deze manier verduurzamen. Ik vind het mooi dat drie bedrijven een joint venture (Calosol) hebben opgericht om samen zo’n praktisch concept op de markt te brengen. TNO heeft het concept uitgewerkt, Akzo Nobel ontwikkelde de coating en Emergo maakte er een modulair gevelsysteem van. Een mooi product van Nederlandse bodem!
Coating oogst warmte
De panelen zijn voorzien van een innovatieve coating die ook energie haalt uit het voor ons onzichtbare deel van het zonlicht. Hierdoor hebben niet alleen zwarte panelen, maar ook gekleurde panelen een hoog rendement en kan er een mooie gevel worden gecreëerd in een kleur naar wens. Achter de prefab panelen zit een buizensysteem dat verwarmde vloeistof vervoert naar een warmtepomp. De afgekoelde vloeistof stroomt weer terug naar de gevelpanelen om opnieuw te worden verwarmd. Het systeem kan ook worden omgedraaid om in de warme tijd van het jaar het gebouw te koelen.
De hoeveelheid energie die een gevelpaneel oogst is significant groter dan de energie die wordt gewonnen met een PV-paneel van vergelijkbare grootte. Voor een gemiddelde nieuwbouwwoning heb je aan 10 à 20 m² ruimschoots genoeg voor verwarming en tapwater. De onderzoeken met proefwoningen waren positief. Dit jaar is het opstartjaar waarbij het systeem verder uitgerold zal worden in de markt.
Mooie aanvulling
Gevelpanelen zijn niet geschikt voor de hele energievoorziening, want je hebt toch altijd elektriciteit nodig. Je kunt dan zonnepanelen voor elektriciteit gebruiken en de gevelpanelen voor verwarming en tapwater. Met deze combinatie ben je al snel bij 0 op de meter op een relatief goedkope manier. Ik denk dat het in eerste instantie toegepast zal worden bij grotere projecten, zoals bijvoorbeeld een sporthal, en woningen van woningcorporaties. Maar het lijkt me juist ook voor particuliere woningen een mooie oplossing, dus ik hoop dat deze markt snel zal volgen.