Jan Willem Dik (managing director) over een drijvend zonnepark
Goed verzonnen, een nadeel is omgezet in een voordeel, interessant! Dit waren mijn eerste gedachten toen ik deze innovatie van het Duitse bedrijf Sinn Power zag: zonnepanelen die rechtop uit het water steken. Doordat ze dubbelzijdig zijn nemen ze minder ruimte in. En de reflectie van het wateroppervlak en de koeling van het water zorgen voor extra opbrengst. Bijkomend voordeel is dat ze minder last hebben van vogelpoep, één van de meest voorkomende redenen van rendementsverlies bij liggende panelen.
Dubbel pieken
Het idee is ontstaan door de Duitse regelgeving, die maximaal 15% bedekking van het wateroppervlak toestaat. Sinn Power hoopt in augustus te starten met de realisatie van 1,8 megawatt aan drijvende zonnepanelen op een grindgroeve in de buurt van München. Het bedrijf ontwikkelde eerder al verticale zonnepanelen op land, onder meer als alternatieve schutting, in combinatie met landbouw of gemonteerd aan gevels.
Interessant is ook dat de rechtopstaande, tweezijdige panelen, als ze gericht zijn op het oosten en westen, een heel ander opwekprofiel leveren dan traditioneel schuin geplaatste zonnepanelen. In plaats van één grote piek in de middag, leveren de rechtopstaande panelen twee keer per dag piekproductie. Deze pieken zijn in absolute zin kleiner maar vallen beter samen met de dagelijkse pieken in de vraag naar elektriciteit, in de ochtend en avond.
Zware constructie
Toch weet ik niet of ik onverdeeld enthousiast ben over deze uitvinding. Ten eerste, ik vind deze grote objecten in het water best lelijk. En om tegen wind en golven bestand te zijn, moet de constructie van drijvers erg sterk zijn en niet roesten. Daarvoor is veel extra materiaal nodig, wat het ongetwijfeld duurder maakt. En de grote bouwconstructies zijn onnodig groot in vergelijking met panelen op land.
Daarnaast vraag ik me af: is het wel goed om het wateroppervlak af te dekken? Is onderzocht wat dit betekent dit voor watervogels en het onderwaterleven?
Ruimtegebrek?
Als belangrijkste reden voor zonnepanelen op water wordt ruimtegebrek aangegeven. Maar volgens een scan van RVO is zo’n 50% van het oppervlakte van daken en parkeerplaatsen in Nederland beschikbaar voor het opwekken van zonne-energie met panelen. Dat is 725 km2. Daarvan is 58 km2 (8% van het oppervlak) direct geschikt voor het plaatsen van panelen. Op 348 km2 (48% van het oppervlak) kunnen zonnepanelen geplaatst worden als een (mogelijke) belemmering opgelost is, zoals het verhelpen van netcongestie of het constructief aanpassen van daken. Kortom, best een groot en makkelijk te ontginnen potentieel.
Al met al twijfel ik aan de noodzaak en meerwaarde van zonneparken op het water. Het is super leuk bedacht. Maar waarom een moeilijke oplossing als het ook makkelijk kan?
Wil je meer weten over management van productinnovatie? Of van gedachten wisselen over een specifieke innovatie? Reply om een afspraak te maken!