De wet biedt een persoon of bedrijf verschillende manieren om gedachtegoed officieel te laten vastleggen. Dat is een voorwaarde om als eigenaar stappen te kunnen ondernemen tegen een eventuele inbreuk. Hieronder de belangrijkste mogelijkheden.
1. OCTROOI (PATENT)
Een octrooi is hetzelfde als een patent en wordt verleend op een vinding of werkingsprincipe. Dat wordt getoetst op nieuwheid, inventiviteit en industriële toepasbaarheid. Een design wordt dus niet gepatenteerd, een mechanisme of techniek wel. Een patent kan per land of per regio worden aangevraagd, een wereldwijd patent bestaat (nog) niet. Je kunt in totaal in 130 landen patent aanvragen, maar dat loopt dan wel in de papieren. Een patent is in Nederland maximaal 20 jaar geldig en wordt 18 maanden na de aanvraag gepubliceerd.
2. MODELBESCHERMING (DESIGN REGISTRATION)
Modelbescherming of design registration betreft de vormgeving van een industrieel ontwerp. Het beschermt dus geen vinding. Ook dit kan per land of per regio worden aangevraagd. De bescherming duurt afhankelijk van het land tussen de 15 en 25 jaar. In Europa kan publicatie uitgesteld worden tot 30 maanden na aanvraag van de registratie. De indiener hoeft niet de auteur te zijn.
3. AUTEURSRECHT (COPYRIGHT):
Het auteursrecht is het exclusieve (‘uitsluitende’) recht van de maker van een werk om dat openbaar te maken en te verveelvoudigen. Een ontwerp kan als een werk worden beschouwd en valt onder het auteursrecht. De maker heeft dit recht automatisch en hoeft dat niet eerst te vestigen. Wel wordt pas na een eventuele rechtsgang duidelijk in hoeverre je aanspraak kan maken op dit recht. Soms heeft dit verrassende uitkomsten. Zo is de surfplank jarenlang succesvol beschermd via auteursrecht. De geldingsduur verschilt per land, maar loopt in Europa tot 50 jaar na het overlijden van de auteur.
4. MERKENRECHT
Het merkenrecht beschermt zowel de naam als het logo van een bedrijf of product. Dat is dus anders dan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, die alleen de bedrijfsnaam regionaal beschermt. Een Europese merkregistratie beschermt je merk in alle 27 landen van de EU. Wereldwijd beschermen kan via de Wereld Organisatie voor het Intellectueel Eigendom te Genève. (WIPO)
Terug naar overzicht