Waar zijn ze gebleven, die vrolijke tanden met een eigen wil, die niet in de rij wilden staan en geen boodschap hadden aan de perfecte smile? In tijden waarin iedere tiener een beugel lijkt te hebben kon het ook niet uitblijven, volwassenen willen ook zo’n strakke rij tanden. Zo ook ik, met twee tieners met (na jaren) prachtige tanden als voorbeeld. Maar om nou zelf ook drie jaar met plaatjes en metaal in je mond door ’t leven te gaan? Hmm. Sinds kort draag ik een nieuw soort beugel: Invisalign. Ik was meteen onder de indruk van deze innovatie.
Algoritme bepaalt je nieuwe glimlach
Traditioneel vertrouwt orthodontie nog veel op handmatig werk. Het aanbrengen en afstellen van beugelelementen zoals plaatjes, veertjes en voorgevormde staaldraadjes gebeurt allemaal met de hand. Bij Invisalign niet. Met deze beugel draag je een doorzichtig dun, kunststof bitje dat je wekelijks vervangt door een nieuwe. Stapje voor stapje, week na week worden je tanden dus langzaam gedwongen in de nieuwe positie. Bij de intake wordt een scan van je tanden gemaakt en omgezet naar een 3D-model. Een algoritme berekent daarna wat de ideale stand is van jouw tanden en bepaalt in hoeveel stapjes je daarnaartoe gaat. In een paar minuten staat je nieuwe smile op het beeldscherm. Indrukwekkend! Wat ik interessant vind is dat bijna het gehele proces, van intake tot je nieuwe glimlach, digitaal is. Tijdens het “ontwerpproces” van je nieuwe gebit wordt de gescande 3D-informatie gebruikt om je tanden te schuiven en te positioneren tot een goed eindresultaat.
Productie bitjes
Dit resultaat wordt al gelijk met de patiënt (of moet ik zeggen klant?) gedeeld en kan eventueel bijgesteld worden. Ook de vervolgstap, het produceren van de serie van liners/bitjes gebruikt diezelfde 3D-data van jouw gebit in iedere tussenstand. Deze data worden omgezet in geprinte mallen waaroverheen een warmgemaakte kunststof plaat exact wordt gevormd. Na afkoelen wordt daarna ieder bitje uit de afgekoelde plaat gefreesd, afgewerkt en gepolijst. Per paar (boven en onder) worden ze genummerd en in zakjes verpakt. Dit alles vindt plaats in een gespecialiseerde fabriek in Mexico. Om de liners goed grip op je tanden te laten hebben worden op je tanden kleine bevestigingspuntjes aangebracht. Om deze exact op de juiste plaats aan te brengen wordt naast de gewone liners ook een mal gemaakt om die bevestigingspunten vast te zetten. Ten slotte worden alle data die verkregen worden van de behandelde patiënten ook weer teruggestopt in het systeem om dit verder te verbeteren.
Geslaagde innovatie
Mijn indruk is dat Invisalign naast de slimme technologie en tevreden klanten ook een heel winstgevend businessmodel heeft aangeboord. Ze bieden reguliere tandartspraktijken de mogelijkheid om unieke orthodontie aan te bieden zonder de mankracht of de gespecialiseerde opleiding die daarvoor normaal noodzakelijk is. Het grootste deel van de kennis komt van Invisalign, aangevuld met het klantencontact van de tandarts.
Kortom, een mooi voorbeeld van een geslaagde innovatie die slimme technologie met tevreden klanten en een goed businessmodel combineert.
En ik? Ik zit inmiddels op mijn 6e setje bitjes en ben heel tevreden. Soms kijk ik vooruit in de voorraad bitjes om te zien wat de stand van mijn tanden over een paar weken zal zijn in afwachting van mijn nieuwe, perfecte glimlach. ‘Jammer van die oude kop van je, pap..’