Quintijn Innikel (partner) over het melkschuimsysteem van FrieslandCampina
Jaren geleden verbaasde ik me in Amerika over de exactheid waarmee mensen hun koffies bestelden. En over de enorme variatie. Inmiddels weten we in Nederland ook wel raad met onze cappuccino’s, flat whites en latte macchiato’s. Zelf kan ik echt genieten van een mooi gemaakte cappuccino.
Het maken van melkkoffie is nog niet zo simpel, thuis klooi ik met een melkschuimertje en tussen het stoompijpje van mijn koffieapparaat en mij heeft ‘t nooit willen klikken. Ook in de horeca blijkt dit een probleem te zijn waar sinds kort een prachtige innovatieve oplossing voor gevonden is: Lattiz. Een door FrieslandCampina uitgevonden systeem dat bestaat uit een geconcentreerde melkverpakking en een apparaat. Eén druk op de knop en je hebt perfect melkschuim.
Op steeds meer plekken kom ik Lattiz tegen, in restaurants, lunchcafés en bars. Wat ik er zo mooi aan vind is niet de buitenkant (een non-descripte vierkante kast), maar wat er in zit en eruit komt. Eén druk op de knop doet de truc. Iedereen kan het, dus ook de nog-niet-ingewerkte barman of student die 5 lattes moet maken voor tafel 8. Binnenin zit het geheim in een klein kunststof tuitje waar melk, lucht en water in een ingenieus systeem bij elkaar komen. En in tegenstelling tot alle andere verse melksystemen hoeft de Lattiz niet gekoeld te worden. Ook dat is slim, want in combinatie met de geconcentreerde formule, een dunne kunststof zak en een kartonnen doos kost het minder energie in koeling en transport en geeft het minder afval. Een stuk duurzamer dus!
Net als bij Nespresso, elektrische tandenborstels en scheermesjes is ook dit een gesloten systeem. Installed base marketing ook wel. Bedenk goed of je het wilt, want je kan er geen ander melkproduct in gebruiken. Te oordelen aan de enorme opmars zijn de klanten van Lattiz blijkbaar tevreden met het systeem en voorziet het in een scherp gespotte behoefte. Nice!
Terug naar overzicht