VAN WATERVAL NAAR SCRUM IN 3 STAPPEN
Stage-gate, scrum, agile, … BEACON heeft de laatste jaren veel ervaring opgedaan met verschillende methoden om innovatieprojecten te plannen. Elk met voor- en nadelen. En hebben een manier van werken gevonden waar we enthousiast over zijn! Lees meer over deze aanpak in drie stappen.
Een slimme planning is de ruggengraat van een innovatieproject. De planning helpt om te informeren, te beslissen en om te zien wat iedereen moet doen. Een overall planning biedt stakeholders een overzicht van het project op hoofdlijnen. Maar deze planning – vaak in watervalvorm – helpt niet om met je team tot resultaat te komen. Om te versnellen heb je een korte termijn planning nodig. Liefst op een Scrum-achtige manier. BEACON heeft de laatste jaren veel ervaring opgedaan met deze manier van werken en hebben een aanpak ontwikkeld waar we enthousiast over zijn! Hieronder een aanpak in drie stappen.
Stap 1: Overall planning. Alles begint natuurlijk met het bepalen van het einddoel. Voor wie maken we dit nieuwe product? Welke eigenschappen zijn belangrijk? Het projectdoel dus. Om tot een overall planning te komen is het een goed idee de mensen te betrekken die er een rol in moeten gaan spelen. In de overall planning staan horizontaal de werkstromen (groepen van gelijksoortige activiteiten) en verticaal de fasen van het project en de milestones. In een gemiddeld innovatieproject kunnen dit zomaar 100 tot 300 regels (activiteiten) zijn. Handig om het overzicht te hebben en te kijken waar de kritische plekken zitten. Totaal nutteloos voor een team om mee te werken. Reden: te complex, te weinig gericht op korte termijn en (vaak) niet met het team tot in detail gemaakt.
Stap 2: Planning per fase. Wat wel goed werkt om als team aan te werken zijn tastbare, korte termijn doelen. Als tweede stap maken we een gedetailleerde planning met het team van de huidige fase. Wat is het resultaat van deze fase en wat moeten we daarvoor doen? Deze planning kijkt ongeveer 3 maanden vooruit.
Stap 3: De sprint planning kijkt 3 tot 4 weken vooruit. De uitdaging hier is om heel tastbare (en testbare) doelen te stellen. We bespreken de voortgang dagelijks in een korte sprintmeeting en evalueren de resultaten wekelijks. De teamleden schrijven zelf op een post-it wat ze gaan doen en plakken dit op een simpel pulseboard.
Waarom werkt dit nou zo goed? Onze ervaring is dat het voor de mensen in het team heel duidelijk en letterlijk zichtbaar wordt wat er gedaan moet worden. Ook is het prettig om te zien dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Wat heel motiverend werkt is dat er iedere 3 weken een tastbaar resultaat staat zoals een mock-up, een prototype, of een test met klanten waardoor we sneller leren wat zij van het nieuwe product vinden.
Terug naar overzicht