De termen ‘Lean’ en ‘Agile’ zijn niet afkomstig uit de wereld van de games, maar zijn methoden van projectmanagement, waarvan er inmiddels vele zijn. Maar welke is nu het meest geschikt voor innovaties en wat houden ze in? Een overzicht.
Het vak projectmanagement is al jaren volop in ontwikkeling en is tegenwoordig meer dan sec een project binnen budget en op tijd afronden. Er komen nieuwe inzichten en de aandacht verschuift van hard skills naar soft skills: projectwerk is mensenwerk. Zo oefenen alle betrokkenen vanuit hun eigen perspectief invloed uit op het project. Goed luisteren, helder communiceren en het werkelijk begrijpen van de inhoud zijn daarom meer dan ooit doorslaggevend voor een goede projectmanager. Organisaties zijn hun activiteiten de afgelopen tien jaar steeds meer projectmatig gaan aanpakken. Daarmee groeide het aantal projectmanagers en de criteria waaraan zij moeten voldoen. Toonaangevende certificerende instanties in Nederland die dit toetsen zijn onder meer het Project Management Institute (PMI), de Agile Project Management Group (APMG) en de International Project Management Association (IPMA).
VOORTSCHRIJDEND INZICHT
Traditioneel ging het projectmanagement uit van een projectdefinitie, scope en doelstellingen die onveranderlijk zijn: Start with the end in mind. Bij zo’n projectaanpak kijk je na het doorlopen van een fase niet meer terug. Dit is de basis van het Stage-Gate-model van Cooper. Voor veranderende omstandigheden of voortschrijdend inzicht is daarin geen ruimte. Zo ontstonden nieuwe methoden, zoals de Project Management Body and Knowledge (PMBOK), Projects In Controlled Environment, beter bekend als Prince2, projectmatig creëren, projectmatig werken, het Lean-principe en de Scrum-methode (onderdeel van de Agile-methoden).
HET LEAN-PRINCIPE VAN TOYOTA
Het Lean-principe is oorspronkelijk bij Toyota bedacht voor productieomgevingen. Doel was het uitbannen van overproductie, wachttijd, inefficiënte handelingen, enzovoort. Al is deze aanpak eigenlijk geen projectmanagementmethode, hij is heel nuttig gebleken om focus in projecten te vergroten. Prince2 is ontstaan in de ICT en richt zich op de procesaanpak rond een businesscase. De methode werkt met heldere rollen en scheiding van verantwoordelijkheden. Nadelig is het vele papierwerk dat ermee gemoeid is wanneer je de methode compleet wilt toepassen. Ook afkomstig uit de ICT zijn de zogenaamde Agile- en de Scrum-methode. Bij de eerste ligt de focus op het succesvol aanpassen van het projectresultaat aan de onvermijdelijke veranderingen. Met Scrum-meetings (zie inzet) en het toepassen van ontwikkelspurts van 4 tot 6 weken wordt een product opgeleverd dat betere speci-ficaties heeft dan de vorige versie.
WELKE METHODE BIJ INNOVATIE?
Beacon gelooft in een gemotiveerd professioneel team en een doordacht proces. Ook voor innovatie geldt dat een goed proces verrassingen tijdens het project kan verminderen of voorkomen. Het geeft richting en focus en helpt te sturen op tussenresultaten en de bijbehorende beslissingen. Daarnaast ligt de sleutel bij het samenstellen van een professioneel team met kennis van de inhoud, dat nadenkt, actiegericht is en goed communiceert. De Nederlandse Competentie Baseline, versie 3 (NCB3) past goed bij deze aanpak. Wij certificeren onze projectmanagers bij IPMA, omdat deze methode meegroeit en diverse mogelijkheden geeft om een project te managen. We hebben onze visie vertaald in ons Innovatie Highway-model. Dit integreert de beste ingrediënten voor innovatie uit andere bestpractice-methoden. Het is gebaseerd op het Stage-Gate-model van Cooper, maar geeft ruimte voor iteraties in de opeenvolgende fasen. Daarbij worden risico’s stapsgewijs afgebouwd, alvorens te beslissen over grote(re) investeringen.
Scrum meeting:
Deze maakt deel uit van het Agile-projectmanagement. In een Scrum-meeting bespreekt het team heel kort wat ieder de vorige dag heeft gedaan, wat hij vandaag gaat doen en tegen welke problemen hij aanloopt. In de meeting worden deze niet opgelost maar alleen genoemd.
Stage-Gate model:
Cooper publiceerde voor het eerst in 1986 over het Stage-Gate-model, waarin het project bij elke ‘gate’ opnieuw beoordeeld wordt en bijpositief resultaat naar de volgende fase gaat.
The Innovation Highway:
Beacon heeft dit ‘lean and mean’-model voor innovatiemanagementprocessen specifiek ontwikkeld voor duurzame producten en FMCG-producten.