Niels Andela (Business Developer) over een draaiend elektrisch droogrek
Wie in een klein appartement zonder droger woont weet: een ouderwets droogrek behoort nu eenmaal tot het meubilair. De was op zo’n rek droogt meestal zo langzaam dat het al snel een permanente plek krijgt in de woonkamer of bijkeuken. De reguliere wasdroger, die volgens Netbeheer Nederland wordt gebruikt door 5,2 miljoen huishoudens, is een van de grootste energieverbruikers in huis.
Een elektrisch droogrek gebruikt veel minder energie dan een wasdroger. Beter voor het milieu èn beter voor de portemonnee. Zou je zeggen…
Met de SpeedDryer is de was in anderhalf tot twee uur droog gewaaid. Er zijn ook stilstaande elektrische droogrekken op de markt, met ingebouwde verwarmingselementen en met lage energiekosten. De stilstaande variant neemt minder ruimte in.
Wat ik mooi vind aan de SpeedDryer is het feit dat er gekozen is voor Nederlands fabricaat, geassembleerd door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Alleen de motor komt nog uit China, misschien zou het vanwege de CO2 footprint goed zijn om een Europese variant te vinden.
Toch zie ik wel nadelen. Een klein appartement in de binnenstad heeft veelal geen goede ventilatie en al het vocht uit de was blijft dus in het huis. Bij regelmatig gebruik gaat dat zeker voor condens en schimmel zorgen.
Daarnaast heeft de SpeedDryer al draaiend een ruimte nodig van 2 x 2 meter. Vaak zal de woonkamer de enige plek zijn waar het past. Misschien een goed idee om een tweede of derde, kleiner rek aan de paal te bevestigen voor kleine zaken als sokken en onderbroeken? Dan kan het bovenste rek een stuk kleiner in diameter worden en past het beter in een kleinere ruimte. Daarnaast is de aanschafprijs van rond de 200 euro fors.
Persoonlijk zie ik de meerwaarde van de innovatieve SpeedDryer nog niet helemaal. Voor mij is nog steeds de ideale combinatie: in de zomer de was buiten laten drogen en in de winter in een zuinige condensdroger.
Toch vind ik het idee van de innovatie in al zijn eenvoud mooi. Zou er een doorontwikkeling kunnen komen waarbij het vrijkomende vocht, net als bij een condensdroger, wordt teruggevangen ?