Eind deze zomer dreigde een heuse frikandellencrisis, toen fabrieken te maken kregen met personeelstekorten en snackbars op rantsoen moesten voor de meest populaire snack van Nederland. Er ontstond grote paniek bij liefhebbers.
Maar tijden van crisis vragen om verandering. Daarom introduceert foodstartup GREENFORCE haar nieuwste innovatie: een build your own vegan frikandel in poedervorm, gemaakt van zonnebloempitten. De poedervorm zorgt ervoor dat de mix lang houdbaar is, waardoor je altijd voldoende frikandellen in huis hebt. Vet handig. Door water toe te voegen aan het poeder, vorm je zelf binnen een handomdraai je eigen vegan frikandel. Perfect voor bij de borrel of als late night snack.
Innovatie in snackland
Van alle frituursnacks die in Nederland geconsumeerd worden, staat de frikandel op nummer één met een marktaandeel van 30%. We produceren 600 miljoen frikandellen per jaar en eten er gemiddeld zo’n 35 per persoon per jaar. Je kunt gerust zeggen dat de frikandel de meest populaire snack van ons land is.
Over de ingrediënten doen veel verhalen de ronde, wat er exact in zit blijft onduidelijk. ‘Waarom passen we de ingrediënten dan niet aan naar een vegan variant, die net zo lekker is?’ aldus Thomas Isermann, oprichter van GREENFORCE. ‘Samen met ons researchteam hebben we een variant op de welbekende snack ontwikkeld die de smaak en structuur evenaart. Bovendien zorgt de poedervorm ervoor dat je de mix lang kunt bewaren waardoor je altijd voldoende frikandellen op voorraad hebt. Dus geen zorgen meer over een tekort!’
En is het nu een frikadel of een frikandel? Iedereen voor 2005 had theoretisch gelijk om het zonder ‘n’ te schrijven maar nu is het toch echt FRIKANDEL!! Frikadel bestaat ook, maar is een Duits worstje…
Voordelen
Dit is dus een briljant voorbeeld van innovatie in snackland omdat het een aantal belangrijke voordelen heeft ten opzichte van de reguliere frikandel;
- Het poeder is licht in gewicht
- Het hoeft niet gekoeld bewaard te worden waardoor uitstoot van transport en energieverbruik worden geminimaliseerd.
- 100% plantaardig
- Geen toegevoegde kleur- en smaakstoffen
- Geen dierenleed
- Veel gezonder dan de “gewone” frikandel
Helaas blijkt na het testen van de vegan frikandel dat er aan de smaak nog wel wat te verbeteren valt. Die is iets te melig en niet te vergelijken met een echte vlees frikandel!
Mocht je, als je op vakantie bent en het poeder bent vergeten, toch een vleesfrikandel willen eten, check dan waar je terecht kan op de enige echte wereld-frikandellenkaart.