‘Kies iedere kleur als het maar zwart is.’ De bekende uitspraak van Henry Ford geeft goed aan hoe belangrijk standaardisatie is om een product kostenefficiënt te kunnen maken. Inmiddels is keuzemogelijkheid niet alleen voor auto’s maar in heel veel producten een belangrijk wapen om de concurrentie voor te blijven. Maar hoe beheers je het aantal onderdelen bij al die productvarianten? Hoe zorg je dat ook (kost)prijs concurrerend blijft? En hoe zorg je dat onderhoud en service beheersbaar blijven?
Modulair ontwikkelen is het antwoord op het dilemma tussen veel keuze bieden en toch efficiënt produceren. Het basisidee van modulariteit is met een beperkt aantal bouwblokken een enorme verscheidenheid aan eindproducten bouwen. Inderdaad, LEGO is een mooi voorbeeld. Maar wat als je product complexer is dan een piratenkasteel? Hoe ontwikkel je auto’s, telefoons of koffieautomaten in diverse varianten op basis van standaard bouwblokken?
Van functionele naar modulaire structuur
Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Om tot een slimme “blokken” structuur te komen in een product met soms wel 50 varianten en duizenden componenten is een gestructureerde en stapsgewijze aanpak nodig. De aanpak die Beacon ontwikkeld heeft, start bij de gewenste productvarianten. Omdat dit een belangrijk deel van de complexiteit bepaalt, is het goed dit productgamma te valideren met toekomstige gebruikers. Een andere belangrijke stap is om van een functionele structuur van het product tot een modulestructuur te komen. Waar Beacon goede ervaring mee heeft is om snelle “prototypen” te maken (onder meer door lego te gebruiken!) zodat er meerdere opties naast elkaar vergeleken kunnen worden. Zo komen we tot de optimale modulestructuur.
Is modulair ontwikkelen ook voor u van belang? Neem contact op met Jan Willem Dik om te zien wat we voor u kunnen doen.
Terug naar overzicht