Mijn collega Tom attendeerde me op Clicbot, waarmee kinderen zelf robotjes kunnen maken. Wat een leuk en uitnodigend concept. Je kan het zien als een soort productontwikkeling voor kinderen.
Je kunt er bijvoorbeeld een hondje van maken dat loopt, maar het kan ook rijden met wieltjes en je kan je robotje bewegingen leren. Kinderen worden zo op een hele speelse manier enthousiast gemaakt voor techniek en voorbereid op de digitale samenleving, waarin alles met software gebeurt.
Interactie met je robotje
Het leuke vind ik dat Clicbot kinderen uitdaagt om zelf iets fysieks te creëren en dit te programmeren. Ik heb het nog niet zelf in mijn handen gehad, maar het ziet er heel mooi en intuïtief uit. Je kunt de ronde elementen op allerlei manieren aan elkaar klikken. Er zit een app bij met tutorials waarmee je al doende allerlei configuraties kan maken, maar je kan ook zelf iets nieuws bedenken. Door de ‘gewrichtjes’ krijg je veel vormmogelijkheden. Clicbot heeft ook wieltjes, grijpers en zuignappen. Het is eigenlijk een soort lego met een extra dimensie. Je krijgt echt interactie met je robotje, die je eerst visueel bewegingen aan kan leren via de app. Daarnaast kun je ook kiezen om te programmeren met simpele code en hiermee spelen. Dit is een heel mooie manier om spelenderwijs kennis te maken met software, vooral ook in combinatie met het fysieke aspect van het robotje dat je maakt.
Mooie innovatie
Als kind was ik dol op lego. Als dit toen had bestaan had ik het geweldig gevonden! Helaas is het nu nog wel redelijk prijzig als speelgoed en schaf je dit niet zomaar aan in je gezin.
Een starterkit kost zo’n €550 en een standaardkit €700. Voor scholen lijkt dit me aantrekkelijk lesmateriaal, temeer omdat het iets is dat je heel goed samen kunt doen.
Toen Clicbot in 2020 een crowdfunding organiseerde, haalde de startup 40 keer het bedrag op dat ze vroegen. Dat lijkt me een heel goed voorteken. Al met al een mooie innovatie.