Door met nieuwe partijen in zee te gaan en beter in te spelen op trends als wellness, kan de medische sector beter innoveren. Dit betoogt dr. Jan Rietsema, experimenteel natuurkundige en partner bij bureau Minase, gespecialiseerd in samenwerking tussen de food-, health- en farma-industrie. Hier zijn tips.
Over spekgladde wegen bereikt BeaconBerichten het fraaie monumentale koetshuis in Tilburg waar Minase zit. Hier adviseert Jan Rietsema (46) met zijn collega’s bedrijven, overheden en zorginstellingen over partnerships, om zo sneller tot betere innovatie te komen. ‘Hoe je dat regelt? Bijvoorbeeld door met verschillende partijen een “campusklimaat” te scheppen. Denk aan de High Tech Campus Eindhoven, waar – geïnitieerd door Philips – nu uit verschillende bedrijven en instituten meer dan 8.000 onderzoekers, ontwikkelaars en onder-nemers intensief samenwerken. Het doel van zulke partnerships is meervoudig: de architectuur van het innovatiesysteem verbeteren; nadenken over shared facilities; en vanuit gezamenlijk gebruik elkaar inspireren en versterken.’
Maak het lekker
Sectoren kunnen van elkaar leren door clustervorming, stelt Rietsema. Hij zet zorginstellingen met verschillende partijen rond de tafel om samen aan een bepaalde businesscase te werken. Onder goede begeleiding met strakke afspraken ontstaat de gewenste synergie. ‘Concreet voorbeeld: wie bestraald wordt ondergaat vaak smaakveranderingen en een afname van de eetlust. Er bestaat wel klinische voeding voor deze oncologiepatiënten, maar die is vaak niet te vreten. Onze businesscase werd: kijk naar de individuele behoefte van een patiënt en maak deze informatie toegankelijk door middel van een ICT platform. Gebruik de uitkomsten in voedingsontwikkeling en zorg vervolgens dat de patiënt de juiste en lekkere voeding op het juiste moment krijgt.’ Samen met Ericsson, FrieslandCampina, toeleveranciers en ziekenhuizen wordt deze innovatie nu gerealiseerd.
Doorbraak innovaties
Verpleging en verzorging kent net als ziekenhuizen een specifieke cultuur, die niet altijd op innovatie is ingericht. Toch is er juist binnen de medische sector behoefte aan vernieuwing, aan betere apparaten en aan betere processen. Ook het groeiend personeelstekort terwijl tegelijk de zorgvraag stijgt, schreeuwt om innovatie. Echte ‘doorbraakinnovaties’, zoals Rietsema ze noemt, blijken vooral te ontstaan wanneer de medische sector samenwerking zoekt met partijen uit andere sectoren, zoals ICT-ers of zelfs de game-industrie. Probleem: de verschillende partijen spreken elkaars taal niet. Hulp wordt dan geboden door consultancies als Minase en Beacon. Zo bracht Minase onlangs een verzorgingshuis samen met een universiteit, hetgeen leidde tot de ontwikkeling van de ‘Dementie Experience’, een simulator waar gezonde mensen een geheugenstoornis kunnen ervaren. Door het vergrote inlevingsvermogen ontlast je mantelzorgers en kunnen mensen met dementie langer thuis wonen: een miljoenenbesparing. ‘Eigenlijk moet er ook nog kennis uit de game-industrie bijkomen. Maar hiermee zie je goed hoe een idee vorm kan krijgen over de sectoren heen.’
De gezonde mens
Rietsema hamert erop verder te kijken dan alleen naar de zieke patiënt. ‘Health care is ook zelfzorg en preventie: gezond blijven. Speel in op de veranderende voedingsbehoefte maar denk ook aan bedieningsgemak, functionaliteit en bijvoorbeeld prettig productdesign. Mensen willen ook steeds meer betalen voor wellness. De gezonde mens is de nieuwe doelgroep.’ Rietsema denkt dat ‘cross sectoraal werken’ de toekomst heeft. ‘De levenscyclus van producten wordt steeds korter, de uitwisseling van kennis gaat steeds sneller, aangejaagd door het internet en open innovatie. Wanneer verschillende sectoren hun kracht bundelen, kun je hier prima op inspelen.’ Samen met Beacon- Partners bijvoorbeeld? ‘Dat zie ik wel voor me. Minase helpt de innovatie aan de gang en Beacon brengt deze naar de markt.’ Het uitgangspunt klinkt in elk geval perfect: de beste partijen werken samen aan innovaties waar iedereen beter van wordt.
Mini-CVMini-CV
Jan Rietsema studeerde Natuurkunde in Groningen, toen Medische Fysica aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de TU Eindhoven op Medische Elektrotechniek. Werkte jarenlang bij TNO, daarna bij Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers en is nu partner bij Minase.
Terug naar overzicht