“Binnen een jaar hadden we de oplossing geïmplementeerd, het had niet mooier gekund.”
“De linoleum projectvloerbedekking die we bij Forbo maken, wordt op de vloer geïnstalleerd in rollen van 2 meter breed. De naden tussen de verschillende banen verbinden wij met speciaal lasdraad. Voorheen werkten we na installatie de vloer af met een coating, die zowel het linoleum als de afgedekte naden beschermde. Maar sinds wij zo’n tien jaar geleden het linoleum met coating gingen produceren, kregen we problemen met de lasnaad. De lasdraad moet hechten, vullen en beschermen. Hij hechtte perfect, maar beschermde niet goed. De naad werd zonder coating vuil en kon niet goed schoon worden gemaakt. Dan had je een prachtige linoleumvloer met een donkere lasnaad. Dat doet echt afbreuk. Met dit probleem kampten we al een langere periode. Het lijkt simpel maar het is super complex.”
“De installateurs zijn al tientallen jaren gewend om het lasdraad op een bepaalde manier te verwerken. Ze gebruiken verschillende apparatuur, met verschillende omgevingsomstandigheden. Dus de oplossing moet zo zijn dat er goed mee gewerkt kan worden. We probeerden van alles en hebben een nieuw lasdraad geïntroduceerd, maar dit gaf weer andere problemen, waardoor we terug bij af waren. We zaten met het projectteam in een wak. Met een externe partij bedachten we andere principes, waardoor we het idee kregen dat we er toen verder wel uit kwamen. Maar dat bleek niet zo te zijn. “
Compleet andere manier van werken
“Voor ons intern was het probleem rond de vuil lopende lasdraden aangekaart als één van de belangrijkste problemen om op te lossen. Er was geen voortgang. Dan moet je toch wat anders proberen. Ik kende mensen die goede ervaringen met Scrum hadden. Daarop heb ik BEACON benaderd om ons te helpen. Dat heeft heel goed gewerkt, zó goed dat we de methode nu ook in twee andere projecten gebruiken. Ook met BEACON. We zijn naar een compleet andere manier van werken gegaan. De grootste veranderingen?
Ten eerste zijn we met veel meer focus aan de slag gegaan. We vormden een multidisciplinair projectteam, waarvan alle leden 40 à 50% van hun tijd aan dit project besteedden. Twee of drie keer per week deden we een stand-up meeting. Met een stuurgroep bespraken we elke 3 à 4 weken de voortgang. We startten met het definiëren van producteigenschappen en testmethodes, want die bleken niet goed te zijn, en we gingen oplossingsrichtingen valideren. Zo hielpen de projectmanagers van BEACON ons stap voor stap verder.”
Heel uitgebreid testen
“Uiteindelijk hebben we twee richtingen gekozen. De eerste is de Netfit-installatie, een andere installatiemethode zonder gebruik te maken van lasdraad, die nog niet werd gepromoot. De oplossing bestond uit promotie, instructie en marketing van deze methode.
De tweede oplossing is de ontwikkeling van een nieuw lasdraad concept. We gingen samenwerken met een andere Forbo fabriek, waarmee we de recepten aanpasten en alles heel uitgebreid zijn gaan testen. Ook gekke testen, zoals in een koelcontainer met 5 graden. Een vorig concept draad ging namelijk ‘knetteren’ tijdens verwerking bij 5 graden, zo leerden we dat we dit ook moesten testen. Door schade en schande werden we wijs. We hebben de hele lijst met producteisen gevalideerd. De projectmanagers van BEACON hebben ons daar keurig doorheen begeleid.”
Nul problemen
“Vorig jaar mei zijn we gestart met scrummen en in januari konden we tien lasdraden gaan testen in Nederland. In mei konden we ruim 30 draden wereldwijd lanceren (we hebben er totaal bijna 180).
Nu zijn we bezig met het omzetten van alle lasdraden. We hebben een investering gedaan zodat we die zelf kunnen produceren. De oplossing konden we binnen 9-12 maanden implementeren. Inmiddels hebben we ook gebenchmarkt. De draad doet het uitstekend en uit de markt krijgen we nul problemen. Het is echt een succes verhaal, het had niet mooier kunnen zijn!
De technische managers in het veld zijn blij, omdat ze het nieuwe lasdraad op de oude manier kunnen gebruiken, dat is backwards compatible.”
Scrum
“Over het scrummen waren sommige medewerkers heel enthousiast, anderen hadden weerstand en vonden het onzin. Bij Clean Seams, het project met de lasdraden, ging iedereen overstag omdat ze het resultaat zagen. Bij andere projecten kostte het wat tijd om mensen eraan te laten wennen.
Scrum is geen wondermiddel dat altijd werkt. Bij een workstream met weinig interactie tussen de verschillende teamleden is het misschien minder efficiënt. Ik heb gemerkt dat Scrum vooral goed werkt als je met een groep samenwerkt aan een gezamenlijk probleem. En dat voor het mee krijgen van de medewerkers een goede scrummaster cruciaal is.”
Met dank aan Edwin Duijnisveld, Director Product Management and Design bij Forbo
Terug naar overzicht