Dat geld schaarser wordt in innovatieland merken we bij bijna al onze klanten. Een belemmering voor innovatie hoeft dat niet te zijn. Het kan zelfs helpen!
Zonder budget geen innovatie, en zonder voldoende budget geen succes. Maar een garantie daarvoor is het zeker niet. Een teveel aan budget kan zelfs averechts werken. Wij hebben projecten gezien waarbij door een te hoog budget geen echte keuzes meer werden gemaakt. Als je middelen genoeg hebt, kun je lastige keuzes immers uitstellen. Terwijl het maken van keuzes juist de nodige focus geeft.
Een gezonde kritische houding bij het beoordelen van projecten én de benodigde middelen is cruciaal voor het halen van innovatiedoelstellingen. Goed portfoliomanagement en bepalen wat er in een project vooral níet gedaan moet worden, zijn daarbij van belang. Bijvoorbeeld vermijden dat je allerlei nieuwe technologie in het product stopt als dit geen extra waarde geeft voor de consument. Sluipende technologieontwikkeling kan enorm kosten- en tijdverslindend zijn. Dit lijken open deuren maar vaak zijn het moeilijk te vermijden valkuilen. Met name als het aan duidelijke criteria ontbreekt. Kortom: first think, then run.
Vroeg leveranciers inschakelen in de ontwikkeling kan ook verrassend goed helpen om kosten te drukken en tijd te winnen. Zo zien gespecialiseerde bedrijven sommige ontwikkelingen vaak beter en eerder aankomen dan jij. Dat is een groot voordeel, ook al betekent dit dat je al vroegtijdig verbintenissen moet aangaan. Verder zien we in onze dagelijkse praktijk dat besparingen mogelijk zijn door de juiste teamopbouw. Wij werken – zeker in de beginfase – het liefst met een klein team van mensen met voldoende tijd én prioriteit voor het project. Als werkstromen eenmaal goed afgebakend en ingericht zijn, kan het team groeien zonder tot onbeheersbare kosten te leiden.
Vijf aanbevelingen om te innoveren on a shoestring:
- Blijf dicht bij je markt en je sterktes! Hoe nieuwer, hoe ‘duurder’ geldt zowel voor de markt en de distributie als voor de technologie.
- Werk in de beginfase van een project met een klein team dat (wel) alle tijd heeft.
- Beperk het aantal projecten: durf te kiezen en doe dat vroeg.
- Doe meer met de kennis van leveranciers: leg een deel van het werk bij hen neer.
- Zorg voor professioneel projectmanagement: dat maakt écht het verschil.