Partner Tom Stefels over schuivende gordijnen en aardlagen
In de drang om alle dingen aan het internet te koppelen zien we van alles voorbijkomen. Zo ook deze keer, en wel in het thema: ‘sommige dingen moeten schuiven, andere beter niet’.
Wat wél moet schuiven zijn gordijnen. En alleen als het de bedoeling is. Nu zijn er allerlei systemen op de markt waarbij de zaak in de rail zit gebouwd en je dus de gehele rail zult moeten vervangen. Dat is gedoe en prijzig. Maar er is inmiddels een slimme oplossing: de SwitchBot Curtain. Gewoon aan je bestaande rail bevestigen, instellen met de app en klaar in een paar minuten. Gemak dient de mens, ’s avonds automatisch dicht, wat nog energie scheelt ook, en ’s ochtends op de gewenste tijd gewekt worden door de ochtendzon.
Wat níet moet schuiven zijn aardlagen. We kennen allemaal uit het nieuws de catastrofes waartoe dit kan leiden. Nu blijkt het zo te zijn dat het schuiven van aardlagen in veel gevallen een proces is dat op plaatsen voorkomt die sowieso verdacht zijn, en dat vaak langzaam begint. Kleine verschuivingen, die een grote ‘landslide’ aankondigen. The British Geological Survey heeft een Landslide Alarm ontwikkeld waarbij op verdachte plaatsen sensoren worden geplaatst die kleine verschuivingen als vroege waarschuwing geven. Op basis daarvan kan er vervolgens actie worden genomen door bijvoorbeeld bewoonde stukken land te evacueren. Een heel serieuze toepassing van IoT, maar we vinden de gordijnschuiver zeker ook een ‘mooi ding’. Met dank aan Gijs Bakker voor de inspiratie.
Terug naar overzicht