Christel van Dijk (projectmanager BEACON) over Lean Startup binnen productinnovatie
“Bij BEACON zijn we enthousiast over lean startup. Het is een ongelofelijk handige manier om het rendement op je investering in innovatie te verhogen. Een innovatie is alleen interessant als het relevant is voor je gebruikers en als het commercieel en technisch haalbaar is. Vaak heb je te maken met een beperkt budget, waar je maximaal resultaat uit wilt halen. Dan wil je niet wachten tot het project bijna klaar is met het valideren van je concept. Je wilt daarover liever vandaag dan morgen conclusies kunnen trekken.”
MET DE BILLEN BLOOT
“Leuk aan lean valideren is dat dit best simpel en heel snel te doen is.
Ga met je team na: welke aannames zitten in ons concept die de grootste invloed hebben op het slagen van de innovatie? Schrijf er tien op, haal daar de drie belangrijkste uit, en zorg dat je deze gaat valideren. Zelfs in een week kun je al heel veel leren. Verzin een simpele manier of prototype om het (deel)concept te testen met de echte gebruikers en bepaal van tevoren bij welke testuitkomst je aanname verworpen wordt. Ga met de gebruikers in gesprek. Neem daarbij niet je eigen waarheid als uitgangspunt, maar wees oprecht geïnteresseerd in wat de ander er van zal vinden. Je moet bereid zijn om je eigen idee op te geven als blijkt dat je aanname niet klopt of als er een beter idee langs komt. Je moet echt met de billen bloot. Die mindset is cruciaal.”
SNELHEID IS CRUCIAAL
“De lean startup is een manier om heel bewust met je tijd en geld om te gaan. Door elke keer slim de kritieke aannames te testen en indien nodig bij te sturen, elimineer je de grootste risico’s zo vroeg mogelijk en vergroot je de slagingskans. Snelheid is een cruciale factor. In plaats van te zeggen: ‘Hoe lang gaat het duren voor we kunnen testen?’, zeg je: ‘Binnen drie weken gaan we testen. Verzin maar hoe’. Dit doet echt een beroep op de creativiteit en ondernemingszin van je team. Het klinkt heel leuk en eenvoudig, maar vergis je niet in de impact van deze werkwijze. Het idee om naar klanten te gaan met een prototype dat het nog niet echt doet en er niet fancy uitziet, kan veel weerstand oproepen binnen je team. Mensen zijn bang dat het niet professioneel genoeg is. Tijdens een project testten wij bijvoorbeeld een koffiemachine . De aanname was dat een bepaald design van de machine de kwaliteitsperceptie van de koffie significant positief zou beïnvloeden. Achter een gordijn werd de koffie bereid met een groot en lelijk prototype. Uit een luikje in een mooie visual van het design van de machine kwam de koffie, waarbij de indruk gewekt werd dat het uit de machine kwam. Zo konden we toch de aanname valideren en kregen we een goed idee van de smaakbeleving van consumenten.”
TECHNIEK TESTEN
“Ook de technische haalbaarheid wil je in een zo vroeg mogelijk stadium valideren. Hierbij stel je jezelf de vraag wat de kritieke aannames zijn, de meest kritische functionaliteit of minst bewezen technologie. Een manier om op organische wijze technische oplossingen te laten groeien, is om allerlei verschillende prototypes te maken en deze parallel te testen. 3D printen biedt hierbij uitkomst en is tegenwoordig zelfs voor metaal goed mogelijk. Door met deze prototypes specifieke elementen te testen, kunnen we aannames valideren, en ook weer vervangen voor meer gedetailleerde aannames. Kort daarop print je weer een nieuwe serie prototypes, om te kijken in hoeverre de aangescherpte aannames kloppen.”
PLANNING
“Werken volgens lean startup impliceert dat je niet al in het begin een tot in detail uitgewerkte projectplanning kunt maken. Toch hebben we gemerkt dat deze werkwijze goed te combineren is met een ‘stage gate’ model. Binnen de ‘stages’ doorloop je meerdere ‘build-measure-learn’ cycli met een snel resultaat. Je kunt werken met een grofmazige planning, waarin de fases die er na komen nog niet in detail uitgewerkt worden.”
PROCES
“Het stelselmatig testen van de meerwaarde van je beoogde product op zowel de businesscase, de technische haalbaarheid en de klantrelevantie vergt een lerende mindset. Je moet je steeds afvragen: wat is precies de aanname die je wilt toetsen, wat zou een geschikte methode zijn om dat te doen en bij welke uitkomst hebben we de aanname bewezen? Dit proces moet je een aantal keer doorlopen hebben om het goed te doen. We hebben hier bij BEACON inmiddels veel ervaring mee, en zijn erg enthousiast over de resultaten.”
Wil je eens vrijblijvend sparren over wat lean startup voor jouw projecten zou kunnen betekenen? Neem contact op met Christel van Dijk.