ASSA ABLOY bracht onlangs een vernieuwend slot met sluitkom (rechts op de foto) op de markt. Het slot voldoet aan de strengere veiligheidseisen en is SKG gecertificeerd. BEACON verzorgde het projectmanagement van de ontwikkeling, waarbij een Engels en een Nederlands team samenwerkten. Bijzonder was ook dat er werd gewerkt met een sustainability compass, een methode die ASSA ABLOY gebruikt om structureel te werken aan milieudoelstellingen.
Zelfstellend
Het slot met driepuntssluiting heeft een aantal zeer gunstige eigenschappen. Door het compacte formaat is het slot makkelijk te plaatsen in bestaande situaties. De speciaal ontworpen haakschoot (het bewegende deel van het slot) kan een spleet van maar liefst 10 mm overbruggen. Heel handig als deuren niet helemaal goed aansluiten. De haakschoot haakt in het tegenoverliggende kozijn in een zelfstellende sluitkom, die in het project gepatenteerd is. Door een veerconstructie functioneert het slot daarnaast ook nog goed bij deuren die tot wel 8 mm krom zijn. Verder heeft het slot een verbeterde krachtoverbrenging en duurzaamheid door een stalen tandwielconstructie in de cilinderbediende driepuntssluiting. Het slot heeft een kruk- en een sleutelbediende variant, is inbraakwerend en haalde de maximale 3 sterren score van het SKG keurmerk.
Engels-Nederlandse samenwerking
Het Engelse team werkte aan de ontwikkeling van het slot en in Nederland werd gewerkt aan de sluitkom. Jan Willem Dik verzorgde het projectmanagement namens BEACON. ‘We hebben in het project allerlei vernieuwende methoden gebruikt, waaronder Lean methodieken. Zo werkten we met verplaatsbare whiteboards met daarop samenvattingen van het project. Voor het Nederlandse team hadden we fysieke borden. Het Engelse team werkte met een vergelijkbaar Lean bord, maar dan digitaal. De borden sloten op elkaar aan en tijdens de samenwerking zaten we met zijn allen naar één bord op een beeldscherm te kijken.’
Milieudoelstellingen
‘ASSA ABLOY werkt met een sustainability compass. Dat is een spinnenwebdiagram, waarbij je over een aantal aspecten een duurzaamheidsdoelstelling definieert. Elke lijn geeft het target aan qua milieudoelstellingen. Je kunt op deze manier je huidige product en een voorganger en/of concurrerend product plotten. Zo kun je zien of je op koers ligt qua CO2-uitstoot, waterverbruik, materiaalgebruik en energieverbruik. Daarover kun je als projectmanager naar je opdrachtgever rapporteren. Het is best uniek dat er zo structureel aan milieudoelstellingen gewerkt wordt. Het sustainability compass is een heel concrete tool die je in elk project zou kunnen gebruiken en die je helpt om je nieuwe product beter te maken dan de voorganger. Vaak komen er dingen uit die je niet had voorzien.’ Nieuwsgierig geworden? Neem contact op met Jan Willem Dik, 06-14823792.
Terug naar overzicht