• Insights
    • Blogs
    • Perspectives
    • Podcast
    • Webinars
  • Offerings
    • Project management
    • Innovation support
    • Product innovation
  • Team
    • Our vision
  • References
  • Careers
  • Contact
Beacon | Masters in InnovationBeacon | Masters in Innovation
Beacon | Masters in InnovationBeacon | Masters in Innovation
  • Insights
        • Blogs
        • Perspectives
        • Podcast
        • Webinars
  • Offerings
        • Project management
        • Innovation support
        • Product innovation
  • Team
        • Our vision
  • References
  • Careers
  • Contact

MOOI DING: Circulware

Jurre Miedema (projectmanager) over een alternatieve oplossing voor wegwerpservies in de horeca

Vanaf 1 januari ’24 komt er een verbod op wegwerpplastic voor consumpties op locatie (bovenop de nu al geldende regel dat kunststof wegwerpproducten niet meer gratis uitgegeven mogen worden). Wegwerpproducten van alternatieve materialen zoals suikerriet, papier en bamboe mogen nog wel.

De aanscherping van de maatregelen, onderdeel van de SUP-richtlijn vanuit de EU, is bedoeld om hergebruik te stimuleren. Hoewel plastic goed hergebruikt en gerecycled kan worden, gebeurt dit nog maar weinig. Circulware komt met een alternatief: herbruikbaar en volledig recyclebaar kunststof servies met een mooie look-and-feel.

Voordelen
Ik zie veel voordelen. Het grootste is natuurlijk de winst voor het milieu. Daarbij zijn deze producten veel steviger dan de wegwerpvariant. Ze eten fijner, stapelen goed en je krijgt het makkelijker uit elkaar dan dun plastic. Het feit dat de producten er goed uitzien zal de acceptatie vergemakkelijken en versnellen.

Hoewel de initiële investering hoger is voor de aanschaf, zullen de totale kosten niet veel hoger zijn dan huidige SUP-oplossingen, aangezien elk item meer dan honderd keer kan worden hergebruikt. Bovendien zijn ze goed te recyclen.
Circulware is daarmee een mooie oplossing. Ik verwacht dat het in eerste instantie goed zal werken op festivals. Dat is een afgesloten ruimte waar je het gebruikte servies ter plekke weer kunt inzamelen en schoonmaken. Dit schoonmaken is een nieuwe factor waar horeca aanbieders aan zullen moeten wennen.

Gedrag
Bij fastfoodketens kunnen klanten tegenwoordig kiezen: een toeslag betalen op wegwerpservies of gebruik maken van een herbruikbaar servies met statiegeld. Onderzoek liet zien dat driekwart van de Nederlanders positief staat tegenover een herbruikbaar alternatief met statiegeld. Toch blijkt dit nog niet uit de praktijk. Slechts een klein percentage kiest daadwerkelijk het herbruikbare alternatief.
Dit illustreert mooi dat we technologisch veel kunnen oplossen, maar dat ingesleten gedrag moeilijk te beïnvloeden is. Toch verwacht ik dat de omslag bij ‘eten op locatie’ onder druk van de nieuwe regelgeving vrij snel gemaakt wordt en dat er steeds vaker overgegaan zal worden op herbruikbaar servies van bijvoorbeeld Circulware.

Uitdaging
De grootste uitdaging ligt bij het afhalen en bezorgen, waar de regels wat minder streng zijn. Lukt het om te zorgen dat mensen het normaal gaan vinden om plastic servies niet weg te gooien, maar hun bakjes te bewaren en weer terug te brengen op een daarvoor bestemde locatie? Ik vind het lastig te voorspellen. Ook hier geldt dat technologisch veel opgelost kan worden, maar het hangt van meerdere factoren af of het ook voor deze toepassing een succes kan worden.

You also might be interested in

Jurre Miedema (projectmanager productinnovatie): ‘Investeer in het leren kennen van je team voor een beter projectresultaat.’

Jurre Miedema (projectmanager productinnovatie): ‘Investeer in het leren kennen van je team voor een beter projectresultaat.’

Apr 20, 2022

Projectmanagement gaat veelal over efficiënt organiseren, planningen maken, kosten beheren en risico’s minimaliseren. Heel belangrijk. Een minder belicht aspect van ons werk is de ‘zachte’ kant: zorgen voor een goede samenwerking in het team, waarbij elk teamlid betrokken is en optimaal bijdraagt aan het slagen van het project.

DfX: de basis leggen voor een soepele productie vanaf het begin.

Nov 18, 2024

Wel eens meegemaakt? Je hebt een geweldig product ontwikkeld, maar in de laatste fase blijkt de overgang van ontwikkeling naar productie vol problemen. Onverwacht moet je nog allerlei aanpassingen doen. Dat kost behalve irritatie ook veel tijd en geld. Dit kan anders, ontwerp ‘first time right’ door gebruik te maken van de DfX aanpak.

Jurre Miedema: ‘Om succesvol te innoveren is het zaak vroeg en regelmatig te testen’.

Jurre Miedema: ‘Om succesvol te innoveren is het zaak vroeg en regelmatig te testen’.

Nov 16, 2022

Bij de start van innovatieprojecten zijn er veel onzekerheden. Je hebt een mooi idee of concept en wilt dat zo snel mogelijk in de wereld zetten. Maar is het technisch haalbaar? Zit de gebruiker erop te wachten? En, het belangrijkste, kun je er geld mee verdienen? Het is belangrijk om vroeg in je project te begrijpen wat wel en niet haalbaar is. Dat leer je niet van een scherm, maar door in de praktijk te testen, meten en valideren.

Contact

Jurre Miedema

Jurre Miedema

Recente berichten

  • Nice thing: BluRoX
  • Charting waters in innovation: Meet our new project managers
  • Nice thing: America’s Cup 75
  • DfX: laying the foundation for smooth production from the start.
  • DfX: de basis leggen voor een soepele productie vanaf het begin.

Contact Us

We're currently offline. Send us an email and we'll get back to you, asap.

Send Message

BEACON is part of the Verhaert group, a leading European innovation service provider, boosting your capacity to innovate.

Insights
Blogs
Perspectives
Webinars

Offerings
Our vision
Team
References
Contact

© 1969-2025 Beacon Masters in Innovation • KVK Utrecht 37079378 • Privacy policy • Terms of use

Prev Next