• HOME
  • TEAM
  • VISIE
  • WAT WE DOEN
  • REFERENTIES
  • BLOG
  • CONTACT
  • NL
    • EN
Beacon ManagementBeacon Management
Beacon ManagementBeacon Management
  • HOME
  • TEAM
  • VISIE
  • WAT WE DOEN
  • REFERENTIES
  • BLOG
  • CONTACT
  • NL
    • EN

MOOI DING: DE GISPEN SETT CE

Projectmanager Eveline Verbunt over een product dat haar opvalt

In oktober zijn wij met de BEACON collega’s naar de Dutch Design Week geweest. Een gezellige dag vol inspirerende concepten en producten. We hebben onze ogen dan ook flink de kost gegeven.

Eén van mijn persoonlijke favorieten: de Sett bank van Gispen. Een bank die al enkele jaren in de collectie is, maar sinds kort een circulaire variant (de Sett CE) kent. Voorheen bestond de bank uit een houten frame met schuim, verlijmd op de zitting en rugleuning. Daarnaast waren zowel de Nosag (stalen) veren als de stoffen hoes met nietjes bevestigd op het frame. Verlijmen en nieten zorgen ervoor dat de materialen niet eenvoudig te scheiden zijn, waardoor verwerking in een nieuw productieproces moeilijk is.

In het nieuwe ontwerp is het houten frame vervangen door gerecycled plastic. Gispen gebruikt hiervoor eigen plastic afval van verpakkingsmaterialen en roldeuren van oude archiefkasten.

Doordat we steeds meer papierloos zijn gaan werken, kreeg Gispen van haar klanten veel archiefkasten retour. De stalen romp van de kasten konden gemakkelijk hergebruikt worden, maar de plastic rolluiken vormden een uitdaging om te hergebruiken. De TU Delft heeft Gispen geholpen deze uitdaging te tackelen door de roldeuren te verwerken tot een grondstof (plastic granulaat) dat geschikt is voor 3D printen. De grondstof schijnt tot 10 keer opnieuw gebruikt te kunnen worden zonder nieuw materiaal toe te voegen, wat de levensduur van het materiaal drastisch verlengt. Het nieuw ontwikkelde plastic granulaat creëerde voor Gispen de mogelijkheid om de romp van de Sett bank uit gerecycled plastic te vervaardigen.

Maar dat is niet het enige. Het traditionele schuim in de zitting en rugleuning is vervangen door gerecycled materiaal van oude Auping matrassen. De hoes is gemaakt van gerecycled polyester en de nietjes voor de Nosag veren zijn vervangen door een kliksysteem in het plastic frame. Alle materialen in de Sett bank zijn los te halen, waardoor ze makkelijker kunnen worden hergebruikt. Dit alles met als resultaat een bank die voor 95% vervaardigd is uit gerecycled materiaal, aldus Gispen. Hoewel de bank nog niet 100% circulair is, lijkt het vanuit milieu-oogpunt een fantastische sprong voorwaarts!

Wat ik met name bewonder aan dit initiatief is de aanpak en het lef om iets bestaands anders te doen. Gispen heeft er niet voor gekozen om een nieuw collectie-item circulair te vervaardigen. Maar is juist gaan kijken hoe ze een bestaand item konden herontwerpen op een circulaire manier zonder concessies te doen aan het design, zitcomfort of de levensduur. Innovatie met duidelijke kaders en randvoorwaarden vergt extra creativiteit en doorzettingsvermogen in het tackelen van de bijbehorende uitdagingen. Zo bleken de duurzame alternatieven voor het traditionele schuim niet geschikt voor het gebruik in bankstellen omdat ze te snel sleten. Gispen wilde geen concessies doen aan de levensduur en het zitcomfort. Dit heeft er toe geleid dat ze uiteindelijk oude Auping matrassen zijn gaan gebruiken ter vervanging van het traditionele schuim. En dat is het tweede aspect wat ik zo waardeer in deze aanpak. De samenwerking in de keten. Want circulaire producten vervaardigen, dat lukt je niet alleen.

Waar niet over gecommuniceerd wordt (en waar ik stiekem wel erg benieuwd naar ben) is de kostprijs, de business case en het productievolume dat Gispen met deze nieuwe productiewijze kan realiseren. Wat levert het hergebruiken van (afval) grondstoffen op ten opzichte van een waarschijnlijk prijziger productieproces? En hoe zouden dit soort concepten in de toekomst op grote schaal gerealiseerd kunnen worden? Mooie uitdagingen om eens verder over na te denken

Terug naar overzicht

You also might be interested in

Statistiek Aviation Glass

INTERVIEW: KOEN SALDEN VAN HOLMATRO

apr 22, 2021

‘Uitmuntende kwaliteit, een enorm sterk imago en voortdurend aansluiten op de behoeften van de gebruiker zijn onze grootste kracht,’ aldus Koen Salden. Holmatro exporteert naar 140 landen, met China als grootste exportmarkt, en heeft als norm dat klanten blind moeten kunnen vertrouwen op de kwaliteit en de specificaties van de tools. ‘En om dat te garanderen moet je constant, fase op fase testen.’

Team van BEACON

BUSINESS EN DUURZAAMHEID, HOE VERHOUDEN DIE ZICH TOT ELKAAR?

apr 24, 2021

Veel bedrijven willen groen ondernemen, maar wat betekent dat? Moet je extra investeren? En moet je kiezen tussen winstoptimalisatie of duurzaamheid, of kan dat ook samengaan? “Eigenlijk is dat een achterhaalde visie”, stelt Jan Willem Dik. “Er zijn steeds meer voorbeelden van duurzaam producerende ondernemingen die economisch zeer succesvol zijn.

MOOI DING: LATTIZ

MOOI DING: LATTIZ

apr 23, 2021

Het maken van melkkoffie is nog niet zo simpel, thuis klooi ik met een melkschuimertje en tussen het stoompijpje van mijn koffieapparaat en mij heeft ‘t nooit willen klikken. Ook in de horeca blijkt dit een probleem te zijn waar sinds kort een prachtige innovatieve oplossing voor gevonden is: Lattiz. Een door FrieslandCampina uitgevonden systeem dat bestaat uit een geconcentreerde melkverpakking en een apparaat. Eén druk op de knop en je hebt perfect melkschuim.

Recente berichten

  • Jurre Miedema: ‘Om succesvol te innoveren is het zaak vroeg en regelmatig te testen’.
  • MOOI DING: de frikandel in poedervorm, een interessante snack-innovatie!
  • NIEUW AAN BOORD: Menno van den Eijnden
  • MOOI DING: Beosound Level
  • Yorick Koumans (projectmanager productinnovatie): ‘Vier de tussentijdse successen met je team’

Contact Us

We're currently offline. Send us an email and we'll get back to you, asap.

Send Message

Maliestraat 7, 3581 SH Utrecht
+31 (0)6 53 65 05 89
mail@beacon.nl
LinkedIn
BTW- NL8060.14.751b02

Team
Visie
Wat we doen
Referenties
Blog
Contact
Ook werken in innovatie?

Op de hoogte blijven van de laatste innovatietrends?
Ontvang onze e-mailnieuwsbrief.

INSCHRIJVEN

KMO portefeuille

© 2023 Beacon Masters in Innovation • Privacy policy • Terms of use

Prev Next