Tachtig procent van de innovaties mislukt. Is het geluk of strategie die succes drijft? Ontdek hoe topbedrijven de kansen verslaan.
Ontdek het potentieel van drijvende zonneparken met Jan Willem Dik, managing director. Het innovatieve ontwerp van Sinn Power maakt gebruik van dubbelzijdige zonnepanelen die profiteren van de reflecterende en koelende eigenschappen van water, waardoor ze efficiënter energie opwekken en minder ruimte innemen. Er blijven echter vragen over de esthetische aantrekkingskracht, bouwkosten en milieueffecten. Met aanzienlijk beschikbare land voor zonnepanelen, is de complexiteit van drijvende installaties dan noodzakelijk? Leer meer over productinnovatiemanagement of plan een gesprek over intrigerende innovatie!
Bij BEACON praten we vaak over manieren om ons team meer divers te maken. Als we naar genderdiversiteit kijken, doen we het eigenlijk niet zo slecht voor een bedrijf dat zich richt op complexe technische projecten. Er is echter ruimte voor verbetering op het gebied van leeftijd en culturele diversiteit.
In dit artikel wil ik graag belichten waarom diversiteit in projectteams belangrijk is en enkele inzichten delen van vrouwen die zich in door mannen gedomineerde vakgebieden begeven.
Diverse perspectieven stimuleren innovatie
Bij BEACON zijn we er trots op dat we projectmanagers van innovatie zijn. Om veranderingen effectief aan te pakken, begrijpen we hoe belangrijk het is om een divers team samen te stellen.
Quintijn Innikel (partner) over een betaalbare elektrische auto
Voor een autofreak als ik is er wel wat voor nodig om de elektrische Dacia Spring als mooi ding te bestempelen.😉Ik ben dol op auto’s en kan genieten van de enorme geschiedenis en veelvormigheid van gemotoriseerd vervoer. Van de kleine auto’s zoals de Mini, de Fiat 500 en de Renault 4 tot luxe paardjes als de Mercedes S klasse en Jaguar XJ sloepen. Als jong gastje haalde ik benzinemotoren uit elkaar en als ik die dan weer aan hoorde slaan vond ik dat magisch!
‘Soms zijn er goede redenen om een bestaand product aan te passen. Bijvoorbeeld als je product niet meer helemaal voldoet aan de aangescherpte regelgeving. Andere redenen kunnen zijn: je wilt overschakelen naar een onderdeel dat beter leverbaar is, je wilt de concurrentie voorblijven, of je wilt je bestaande product beter laten aansluiten op wat gebruikers willen.
Bij BEACON hebben we veel ervaring op dit gebied, bijvoorbeeld in de markt van fast moving consumer goods.
Niels Andela (Business Developer) over een draaiend elektrisch droogrek. Wie in een klein appartement zonder droger woont weet: een ouderwets droogrek behoort nu eenmaal tot het meubilair. De was op zo’n rek droogt meestal zo langzaam dat het al snel een permanente plek krijgt in de woonkamer of bijkeuken. De reguliere wasdroger, die volgens Netbeheer Nederland wordt gebruikt door 5,2 miljoen huishoudens, is een van de grootste energieverbruikers in huis.
Een elektrisch droogrek gebruikt veel minder energie dan een wasdroger. Beter voor het milieu èn beter voor de portemonnee. Zou je zeggen…
Jan Willem Dik (Managing Director): In 2010 ben ik bij BEACON begonnen als medewerker #8. BEACON had zijn kantoor op de eerste verdieping van een Duitse commandobunker in Driebergen, tussen vier meter dikke muren, zonder betrouwbare telefoonontvangst. We moesten onze bureaus delen om in één kleine kamer te passen. Een paar jaar later verhuisden we naar de bovenste verdieping van de bunker waar we voldoende ruimte hadden, vergaderruimtes, telefooncellen etc.
Elk innovatieproject begint met een bepaalde uitdaging. Een product moet bijvoorbeeld veel sneller, mooier, handiger, kleiner of stiller zijn. Maar hóé het gaat lukken om dat product stiller of kleiner te krijgen, is bij de start van het project nog onduidelijk. Om te zorgen dat het product onderscheidend genoeg wordt, is het van belang om dingen uit te proberen en wendbaar te zijn.
Yorick Koumans (projectmanager) over een CO2-vrije boot
Voor een wedstrijd voor groene vaartuigen in Monaco ontwikkelde het TU Delft Hydro Motion Team een speedboot die aangedreven wordt door waterstof. Auto’s, bussen en taxi’s op waterstof bestaan al langer, maar in boten wordt waterstof nog nauwelijks gebruikt. De scheepvaart is een vervuilende industrie, die 3,6 procent van alle wereldwijde CO2-emissie veroorzaakt. Daarmee is deze nog vervuilender dan de luchtvaart, die verantwoordelijk is voor 3,4 procent. Natuurlijk betreft het hier maar een klein speedbootje. Maar het kan een begin zijn van het verduurzamen van de scheepvaart.
Vanaf 1 januari ’24 komt er een verbod op wegwerpplastic voor consumpties op locatie (bovenop de nu al geldende regel dat kunststof wegwerpproducten niet meer gratis uitgegeven mogen worden). Wegwerpproducten van alternatieve materialen zoals suikerriet, papier en bamboe mogen nog wel.
De aanscherping van de maatregelen, onderdeel van de SUP-richtlijn vanuit de EU, is bedoeld om hergebruik te stimuleren. Hoewel plastic goed hergebruikt en gerecycled kan worden, gebeurt dit nog maar weinig. Circulware komt met een alternatief: herbruikbaar en volledig recyclebaar kunststof servies met een mooie look-and-feel.