Elk innovatieproject begint met een bepaalde uitdaging. Een product moet bijvoorbeeld veel sneller, mooier, handiger, kleiner of stiller zijn. Maar hóé het gaat lukken om dat product stiller of kleiner te krijgen, is bij de start van het project nog onduidelijk. Om te zorgen dat het product onderscheidend genoeg wordt, is het van belang om dingen uit te proberen en wendbaar te zijn.
Yorick Koumans (projectmanager) over een CO2-vrije boot
Voor een wedstrijd voor groene vaartuigen in Monaco ontwikkelde het TU Delft Hydro Motion Team een speedboot die aangedreven wordt door waterstof. Auto’s, bussen en taxi’s op waterstof bestaan al langer, maar in boten wordt waterstof nog nauwelijks gebruikt. De scheepvaart is een vervuilende industrie, die 3,6 procent van alle wereldwijde CO2-emissie veroorzaakt. Daarmee is deze nog vervuilender dan de luchtvaart, die verantwoordelijk is voor 3,4 procent. Natuurlijk betreft het hier maar een klein speedbootje. Maar het kan een begin zijn van het verduurzamen van de scheepvaart.
Vanaf 1 januari ’24 komt er een verbod op wegwerpplastic voor consumpties op locatie (bovenop de nu al geldende regel dat kunststof wegwerpproducten niet meer gratis uitgegeven mogen worden). Wegwerpproducten van alternatieve materialen zoals suikerriet, papier en bamboe mogen nog wel.
De aanscherping van de maatregelen, onderdeel van de SUP-richtlijn vanuit de EU, is bedoeld om hergebruik te stimuleren. Hoewel plastic goed hergebruikt en gerecycled kan worden, gebeurt dit nog maar weinig. Circulware komt met een alternatief: herbruikbaar en volledig recyclebaar kunststof servies met een mooie look-and-feel.
‘Toen ik augustus vorig jaar in Nederland op vakantie was, beviel dat zo goed dat ik heb besloten terug te komen na zeven jaar Australië. Ik had een fijn leven in Sydney met veel vrienden en heel interessant werk, maar ik merkte toch dat Nederland voor mij thuis is. Mijn hond Bella lijkt ook heel goed te aarden in Tilburg, al verstaat ze alleen Engels.’
‘Wat ik geweldig vind van productinnovatie is het ontwikkelen van producten die er echt toe doen, die mensen helpen om een mooi, goed en gezond leven te hebben.’
Bij BEACON zien we duurzaam projectmanagement als een manier om bij te dragen aan de positieve impact van de innovatieprojecten die we leiden. Door duurzaamheid te integreren in projectmanagement kunnen we oplossingen creëren die niet alleen economisch levensvatbaar zijn, maar ook milieuvriendelijk en sociaal verantwoord. Deze werkwijze sluit aan bij de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties en biedt hulp bij het rapporteren volgens CSRD.
Voor het investeren van je innovatiebudget adviseert McKinsey het volgende: investeer 60% in je kernbusiness (core) en 30% in een gebied dat daaraan grenst (adjacent). Zoals bijvoorbeeld een fietsfabrikant elektrische fietsen gaat maken. De laatste 10% investeer je in baanbrekende innovaties (breakthrough), omdat je bedrijf de ogen moet openhouden voor metatrends in de markt waarin je je beweegt. Als je die ontwikkelingen mist, loop je het risico volledig irrelevant te worden.
‘Voor ons is flexibiliteit belangrijk. Dat je snel een goede en ervaren projectmanager kunt bijschakelen voor een lopend of een nieuw project.’
Dorc is een middelgroot bedrijf, gespecialiseerd in instrumenten en apparatuur voor oogoperaties. Het bedrijf is gevestigd in Zuidland, en heeft productiefaciliteiten in Amerika en Duitsland. Dorc ontwikkelt de eigen producten grotendeels binnenshuis en neemt deze zelf in productie. Een groep van zeventig design, technology & innovation engineers werkt in een groot aantal projecten samen aan product- en procesontwikkeling en de uitvoering daarvan.
Zo’n 80% van de CO2-uitstoot van autobanden vindt plaats tijdens het rijden, blijkt uit onderzoek. Banden met een lagere rolweerstand en daarmee een lager brandstofgebruik, kunnen dus, met het aantal auto’s dat er wereldwijd rondrijdt, een serieuze impact maken op het reduceren van de mondiale CO2-uitstoot.
Prestaties of duurzaamheid
Bandenfabrikanten hadden beperkte opties als het gaat om het verbeteren van de materiaaleigenschappen en de brandstofefficiëntie. Zij moeten bij het samenstellen van de materialen steeds rekening houden met de balans tussen grip, brandstofefficiëntie en slijtagegevoeligheid.
De opdrachtomschrijving voor een projectmanager is vaak om gestelde doelen binnen een gestelde tijd en een gesteld budget te realiseren. Dat zijn allemaal ‘harde’ gegevens. Echter, om dat daadwerkelijk te realiseren met je team van verschillende mensen met verschillende achtergronden, zijn diverse ‘zachte’ vaardigheden nodig.
Deze thermische gevelplaten benutten zonlicht voor het verwarmen van water en ruimtes in woningen. Heel direct dus, van warmte naar warmte, zonder de stap van elektriciteit ertussen, zoals bij zonnepanelen. Tweederde van de energievraag in huizen is nodig voor verwarming, daarom vind ik dit een hele slimme oplossing. En het is niet alleen voor nieuwbouw. Ook bestaande woningen en gebouwen kun je op deze manier verduurzamen.